Затверджено тарифи для операторів систем розподілу

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 9 грудня 2020 року на своєму засіданні прийняла рішення про встановлення на 2021 рік тарифів на послуги з розподілу електричної енергії для операторів систем розподілу (в тому числі – із застосуванням стимулюючого регулювання), а також тарифів на передачу електроенергії для НЕК «Укренерго».

Прийняттю рішень НКРЕКП передувало широке публічне обговорення, яке мало на меті забезпечити їх збалансовану версію, з дотриманням принципу досягнення балансу інтересів держави, споживачів та учасників ринку.

Відповідно до процедури, що передує прийняттю остаточного рішення НКРЕКП, Комісією було прийнято відповідні постанови, якими були затверджені проекти тарифів, та оприлюднені на сайті Регулятора.
Після отримання пропозицій та зауважень щодо структури та рівнів тарифів від ліцензіатів, регіональних органів державної влади, державних установ та інших зацікавлених осіб, були проведені відкриті слухання, під час яких були обговорені пропозиції та зауваження, що надійшли до НКРЕКП, та складений кінцевий узгоджений протокол щодо врахування (або не врахування) запропонованих змін та пропозицій.
Під час відкритих обговорень на місцях, а також під час відкритих обговорень проектів тарифів в НКРЕКП, було протокольно зафіксовано, що витрати на оплату праці розраховані для всіх ліцензіатів із застосуванням єдиного підходу, відповідно до Порядку визначення витрат на оплату праці.
Відповідно до цього Порядку, розрахунок витрат на оплату праці базувався на основних прогнозних макропоказниках економічного і соціального розвитку України на 2021 рік, а саме – прогнозного Індексу споживчих цін та індексу зростання Середньомісячної заробітної плати працівників (номінальної, скоригованої на індекс споживчих цін) затверджених Постановою Кабінету міністрів України №671 від 29.07.2020 року. При цьому, після застосування в розрахунках зменшуючого коефіцієнту “бета” (на рівні 0,65), середнє зростання витрат на оплату праці ліцензіатів мало б скласти не менше 20%.
Саме такий розрахунок зростання витрат на оплату праці ліцензіатів був зафіксований в Обґрунтуванні до порядку денного засідання НКРЕКП та оприлюднений на сайті Комісії для остаточного прийняття на засіданні НКРЕКП 09.12.2020.
Водночас, на відкритому засіданні НКРЕКП 09.12.2020 року, статтю витрат «Оплата праці» тарифів на розподіл електричної енергії на 2021 рік було значно зменшено, а зростання середньої заробітної плати цих ліцензіатів становитиме лише близько 8%.
На цьому засіданні, яке проводилося на платформі сервісу інтернет–конференції ZOOM, Голові Профспілки, а також жодному представнику енергорозподільчих компаній, НКРЕКП не надала можливості навіть висловити свою позицію перед остаточним прийняттям тарифів.
Таке підвищення рівня оплати праці не відповідає інтересам працівників енергокомпаній, тому Незалежна галузева професійна спілка енергетиків України того ж дня, 09.12.2020 року ініціювала термінове скликання Тристоронньої соціально-економічної ради при Міністерстві енергетики України для пошуку рішень адекватного реагування сторін на цю ситуацію.
Крім того, 11 грудня 2020 року відбулось засідання Центральної Ради НПЕУ, під час якого члени Центральної Ради профспілки – голови профспілкових комітетів енергорозподільчих компаній зазначили про незадовільний рівень підвищення оплати праці в тарифах на розподіл електроенергії, та напрацювали проект звернення до НКРЕКП, а також спланували подальші дії профспілки з метою збільшення витрат на оплату праці трудовим колективам підприємств галузі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *