Відбулося засідання НКРЕКП про встановлення тарифів на послуги постачальників універсальних послуг на 2021 рік.

2 грудня 2020 року відбулося засідання НКРЕКП на якому були ухвалені рішення про встановлення тарифів на послуги постачальників універсальних послуг на 2021 рік.

Як було зазначено в обґрунтуванні щодо прийняття цих постанов, Комісією було опрацьовано надані пропозиції заявників щодо рівня та структури тарифу, та застосовано загальний підхід до визначення рівнів витрат статей структури тарифу на послуги постачальника універсальних послуг.

Остаточному схваленню тарифів передувало відкрите обговорення проєктів рішень Комісії, яке відбулося 25.11.2020 в приміщенні НКРЕКП.
На обговорені були присутні уповноважені представники заявників, представники структурних підрозділів НКРЕКП, особи, які надали зауваження та пропозиції до проєктів рішень НКРЕКП а також Голова Незалежної галузевої професійної спілки енергетиків України Валерій Погорілий.
При цьому, за результатами відкритого обговорення було уточнено загальні підходи до визначення складових структури тарифів на послуги постачальників універсальних послуг.
Стаття тарифу «витрати на оплату праці» була розрахована відповідно до «Порядку визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на послуги з розподілу електричної енергії, передачі електричної енергії, диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, послуги постачальника універсальних послуг, виробництво теплової та виробництво електричної енергії», затвердженого постановою НКРЕКП від 26.10.2015 № 2645 з урахуванням статистичних даних щодо середньої заробітної плати по промисловості у січні-серпні 2020 року, яка склала 12371 грн., застосуванням коефіцієнта співвідношення рівня середньої заробітної плати ліцензіатів з розподілу та постачання електричної енергії α=1,25 та коефіцієнта β на рівні 0,65 (який використано для оптимізації темпу зростання заробітної плати). При розрахунку тарифу для компаній, у яких наявна економія чисельності персоналу, було зменшено тарифну чисельність у 2021 році на 50% такої економії.
Слід зазначити, що Незалежна галузева професійна спілка енергетиків України надала зауваження та пропозиції до Проєктів постанов НКРЕКП щодо встановлення тарифів на послуги постачальників універсальних послуг.
Зокрема, Профспілкою було запропоновано не зменшувати тарифну чисельність персоналу, а також розробити «Методологію щодо визначення необхідної чисельності персоналу підприємств постачальників універсальних послуг» в залежності від кількості та категорій споживачів, яким надаються універсальні послуги такими ліцензіатами.
Відповідно до структури затверджених тарифів на послуги постачальників універсальних послуг на 2021 рік, середнє зростання заробітної плати працівників компаній – постачальників універсальних послуг у наступному році має становити близько 20,7%.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *