НПЕУ ПРОСИТЬ ПАРЛАМЕНТ НЕ РОЗГЛЯДАТИ ЗАКОНОПРОЕКТ №2681 БЕЗ ЙОГО ДООПРАЦЮВАННЯ

Незалежна галузева професійна спілка енергетиків України направила звернення Голові Верховної Ради України, а також усім депутатським фракціям і групам з проханням не підтримувати розгляд Верховною Радою України законопроекту № 2681 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстр. № 2681) без попереднього громадського обговорення і створення профільним Комітетом Робочої групи для кардинального його доопрацювання.

27 травня 2020 року на засіданні Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів було розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстр. № 2681). Під час обговорення було висловлено  чимало зауважень до положень законопроекту. Проте, за підтримки моно-більшості членів комітету, було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу у першому читанні і внести до порядку денного засідань.

З огляду на це, Профспілка була вимушена звернутися до парламентарів про солідарний захист прав працівників і профспілок на свободу об’єднання і забезпечення державою умов їх діяльності.

У зверненні наголошується, що усі попередні звернення СПО профспілок, а також НПЕУ та багатьох інших всеукраїнських профспілок щодо врахування правових висновків фахівців, експертів та спеціалізованих юридичних установ, поданих до цього законопроекту, засвідчили його невідповідність положенням Конституції України і нормам міжнародного права.

Висновки Міністерства юстиції України та науково-експертного управління ВРУ також засвідчили невідповідність багатьох положень законопроекту основоположним правам людини і національним законодавчим актам.

Крім того, на день засідання профільного комітету, петиція про не розгляд законопроекту №2681 набрала понад 25 тисяч голосів, а відтак не може залишатися поза увагою Парламенту.

Свою однозначну негативну оцінку було висловлено й міжнародною профспілковою спільнотою, оскільки законопроект №2681 суперечить духу, принципам і директивам Євросоюзу, Європейській соціальній хартії і основоположним Конвенціям Міжнародної організації праці.

Зрештою, після появи і реєстрації цього законопроекту, як реагування на антисоціальні законодавчі ініціативи влади членами профспілок і профспілковими активістами у січні-лютому було проведено низку багатотисячних акцій в усіх регіонах України та у м. Києві, а також відбулося Всеукраїнське віче профспілок, що схвалило вимоги до Верховної Ради та Уряду України.

«Важка економічна ситуація на підприємствах, в установах та організаціях, негативні наслідки епідемії коронавірусу та неадекватні дії представників влади посилюють соціальну напругу в середині трудових колективів підприємств, установ та організацій усієї країни», – наголошено у зверненні Профспілки.

Аналогічні звернення до парламентарів з проханням не підтримувати розгляд Верховною Радою України законопроекту № 2681 були направлені Спільним представницьким органом національних репрезентативних профоб’єднань та окремими всеукраїнськими профспілками.
Відповідь на петицію – завантажити за посиланням

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *