НКРЕКП ВСТАНВЛЕНО ТАРИФИ НА ПОСЛУГИ З РОЗПОДІЛУ ТА ПОСТАЧАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА 2020 РІК

10 грудня 2019 року відбулося засідання НКРЕКП у формі відкритого слухання, на якому, серед іншого, були ухвалені рішення про встановлення тарифів на послуги з розподілу електричної енергії для енергорозподільчих компаній, а також про встановлення тарифу на послуги постачальника універсальних послуг на 2020 рік.

Під час розрахунку рівня та структури тарифів на послуги з розподілу (та постачання) електричної енергії на 2020 рік, Комісією було застосовано загальний підхід щодо визначення рівнів витрат статей структури тарифів на послуги з розподілу електричної енергії.

Остаточному прийняттю тарифів передувало кілька процедурних заходів. Так, на засіданні НКРЕКП 19.11.2019, було прийнято рішення щодо схвалення проектів постанов НКРЕКП про встановлення тарифів на послуги з розподілу (та постачання) електричної енергії з 01 січня 2020 року. Проекти рішень було оприлюднено на офіційному вебсайті НКРЕКП, а зауваження та пропозиції до проектів приймалися Регулятором до 29.12.2019.

03.12.2019 в приміщенні НКРЕКП відбулося відкрите обговорення схвалених проектів цих рішень НКРЕКП.

Незалежна галузева профспілка енергетиків України приймала активну участь на всіх етапах підготовки та розрахунків проектів тарифів на розподіл та постачання електроенергії на 2020 рік, а Голова НПЕУ Валерій Погорілий приймав участь у засіданнях Комісії. Крім того, члени Центральної Ради НПЕУ приймали участь у відкритому обговоренні в НКРЕКП щодо проектів тарифів на 2020 рік. Так, 03 грудня на обговоренні були присутні уповноважені представники енергорозподільчих та енергопостачальних компаній, представники структурних підрозділів НКРЕКП, представники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та члени Центральної  Ради НПЕУ – голови обласних профспілкових організацій ПрАТ «Львівобленерго» Тарас Костів, ПрАТ «Рівнеобленерго» Микола Голуб, АТ «Чернігівобленерго» Іван Тимошенко,  АТ «Херсонобленерго» Юрій Дергільов, ВАТ «Тернопільобленерго» Лілія Пендзей, ТОВ «ЛЕО» Олена Руменкова, Голова НПЕУ Валерій Погорілий, заступник голови НПЕУ Сергій Лісін.

Слід зазначити, що напередодні дня засідання Комісії, а саме 09.12.2019 було прийнято Постанову Кабінету Міністрів України № 1003 «Про внесення змін до Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії».
Відповідно до цієї Постанови, було виключено норму щодо продажу електричної енергії гарантованим покупцем операторам систем розподілу електричної енергії, оператору системи передачі електричної енергії за граничною ціною виробника електричної енергії, виробленої на атомних електростанціях, в обсягах, що відповідають 80% обсягів, необхідних для компенсації технологічних витрат електричної енергії на її передачу та розподіл електричними мережами.
Отже, відповідним чином було скориговано статтю «витрати, пов’язані з купівлею електричної енергії з метою компенсації технологічних витрат електричної енергії» структур тарифів на послуги з розподілу електричної енергії.
Зважаючи на необхідність екстреного коригування тарифів на розподіл та постачання електроенергії, виникла реальна загроза зменшення статті “витрати на оплату праці” відносно раніше схвалених проектів тарифів на 2020 рік.
Проте, після тривалої наради, члени Комісії прийняли складне рішення, та не стали зменшувати статтю витрат на оплату праці. Таким чином, фонди оплати праці для ліцензіатів з 01 січня 2020 року будуть збільшені в середньому на 33,9%.

Особливістю підготовки розрахунків тарифів для всіх ліцензіатів на 2020 рік, було те, що в НКРЕКП одночасно тривала робота з опрацювання та внесення змін до «Порядку визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на розподіл електроенергії, постачання електроенергії за регульованим тарифом, передачу електроенергії магістральними та міждержавними електромережами, виробництво теплової та електричної енергії», затвердженого Постановою НКРЕКП від 26 жовтня 2015 року № 2645.

Саме у відповідності до цього Порядку розраховується складова «витрати на оплату праці»  тарифів на послуги відповідних ліцензіатів. Слід зазначити, що Профспілка приймала безпосередню участь у розробці самого Порядку у 2015 році.

Профспілка активно долучилась й до процесу внесення змін до нього. Голова НПЕУ Валерій Погорілий та заступник голови НПЕУ Сергій Лісін взяли участь у двох робочих нарадах в НКРЕКП для обговорення змін до Порядку. Центральною Радою НПЕУ був проведений прискіпливий аналіз застосування Порядку за весь термін його існування, тобто з 2015 року, та запропоновані відповідні зауваження та власні розрахунки для внесення змін до нього (детальні пропозиції Профспілки читайте у попередньому номері «Вісника») . Крім того, усі членські організації НПЕУ також були включені до цього процесу. Відповідно до рішення Центральної Ради Профспілки, профспілкові комітети енергорозподільчих  та енергопостачальних компаній направили свої зауваження та пропозиції у відповідності до процедури проведення відкритих обговорень.

Активна позиція Профспілки, проведена робота на протязі року, а також конструктивна взаємодія з фахівцями та членами НКРЕКП, дозволили досягти порозуміння та, у підсумку, забезпечити суттєвий рівень зростання витрат на оплату праці для працівників галузі на наступний 2020 рік.

На відкритому засіданні НКРЕКП 10 грудня, під час затвердження тарифів на 2020 рік, члени Комісії закликали керівників енергокомпаній спрямувати майбутнє збільшення фонду оплати праці насамперед для підвищення заробітної плати виробничо-технічного персоналу. Також на цьому засіданні НКРЕКП було рекомендовано обмежити максимальний розмір заробітної плати, яка фінансується за рахунок тарифів на послуги з розподілу (та постачання) електричної енергії, до рівня, що не перевищує десятикратний розмір середньої заробітної плати відповідного ліцензіата, врахованої у структурі тарифів на послуги з розподілу (та постачання) електричної енергії, про що також зазначено в обґрунтуванні до проектів рішень НКРЕКП. Члени Комісії звернулися до представників галузевих профспілок щодо здійснення громадського контролю із дотримання цих рекомендацій Регулятора.

Центральна Рада Незалежної галузевої професійної спілки енергетиків України висловлює глибоку вдячність Голові НКРЕКП Валерію Тарасюку, а також усім членам Комісії за проявлену рішучість у прийнятті такого складного та такого важливого для трудових колективів енергокомпаній рішення!

Виконавчий Комітет Центральної Ради НПЕУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *