PЕГУЛЯТОРОМ ЗМІНЕНО ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ВИТРАТ НА ОПЛАТУ ПРАЦІ ДЛЯ ЛІЦЕНЗІАТІВ

29 листопада 2019 року на відкритому засіданні НКРЕКП було затверджено зміни до «Порядку визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на розподіл електричної енергії (передачу електричної енергії місцевими (локальними) електромережами), постачання електричної енергії за регульованим тарифом, передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами, виробництво теплової та виробництво електричної енергії», затвердженого Постановою НКРЕКП від 26 жовтня 2015 року № 2645».

Як ми вже повідомляли у попередньому номері «Вісника», головною метою внесення змін до Порядку було приведення його положень у відповідність до Закону України «Про ринок електричної енергії» в частині усунення термінологічних розбіжностей, а також поширення дії Порядку на нових суб’єктів ринку електричної енергії — оператора системи передачі, операторів систем розподілу, постачальників універсальних послуг.

Після схвалення Комісією 11 жовтня 2019 року проекту змін до Порядку, у термін до 11 листопада 2019 року Регулятор приймав зауваження та пропозиції від заінтересованих осіб. Усі членські організації НПЕУ спільно з Виконавчим Комітетом Центральної Ради Профспілки також направили свої зауваження, пропозиції та розрахунки.

12 листопада 2019 року в НКРЕКП відбулась друга робоча зустріч членів Комісії з представниками НПЕУ для обговорення ключових питань щодо внесення змін до Порядку. В нараді взяли участь члени НКРЕКП Дмитро Коваленко та Руслан Кайдаш, а Профспілку представляли Голова НПЕУ Валерій Погорілий та його заступник Сергій Лісін.

Головне занепокоєння, яке в черговий раз висловили представники Профспілки полягало у тому, що після внесення змін до «Порядку визначення витрат на оплату праці» не має погіршитися соціально-економічне становище працівників підприємств галузі, у порівнянні з чинною редакцією Порядку. Крім того, Центральною Радою НПЕУ була запропонована власна формула розрахунку витрат на оплату праці.

У ході дискусії, члени Комісії зазначили, що докорінна зміна формули розрахунку витрат на оплату праці, яку запропонувала Профспілка, не є прийнятною, оскільки аналогічна формула запроваджується для ліцензіатів з розподілу та постачання природного газу, та є уніфікованою. Водночас, члени НКРЕКП зазначили, що Комісія пішла на зустріч Профспілці, та вже проводить розрахунки тарифів на 2020 рік з максимальним наближенням кінцевого результату до Профспілкової формули.

А саме, для ліцензіатів з розподілу та постачання електричної енергії фонди оплати праці на 2020 рік заплановано збільшити на 32-34%, як і пропонувала Профспілка, шляхом встановлення «зменшуючого» коефіцієнту β=0,6.

21 листопада 2019 року в НКРЕКП під головуванням члена НКРЕКП Руслана Кайдаша відбулося відкрите обговорення зазначеного Проекту постанови. Голова НПЕУ Валерій Погорілий та заступник голови НПЕУ Сергій Лісін взяли участь у цьому заході.  Під час слухань, відбулося детальне обговорення наданих зауважень, пропозицій та запропонованих НКРЕКП змін до Порядку.

У ході змістовні дискусії було досягнуто компромісу щодо формулювання деяких змін до положень Порядку.

Серед іншого, за наполяганням Профспілки було відкориговане визначення зменшуючого коефіцієнту «бета».

Попередня редакція Порядку містила наступне визначення: «β – коефіцієнт, що застосовується НКРЕКП на визначений період з метою обмеження зростання витрат на оплату праці з урахуванням стану економіки держави в умовах фінансово-економічної кризи».

Водночас, змінами до Порядку, Комісією було запропоновано слова «в умовах фінансово-економічної кризи» замінити словами «та рівня захищеності споживачів електричної енергії».

Профспілка висловила своє заперечення до такого формулювання, адже з ідеологічної точки зору, зростання витрат на оплату праці працівників підприємств електроенергетичної галузі не можна співвідносити з рівнем захищеності споживачів електроенергії.

У ході обговорення було вирішено визначити, що «β – демпфіруючий коефіцієнт, що застосовується НКРЕКП на визначений період з метою регулювання темпів зростання витрат на оплату праці з урахуванням стану економіки держави (0< β ≤1).»

Слід зазначити, що в ході робочих нарад, відкритих обговорень та засідань НКРЕКП, було досягнуто домовленість про те, що Комісія докладатиме подальших зусиль щодо приведення цього коефіцієнту до рівня «одиниці» протягом трьох наступних переглядів тарифів, тобто його нівелювання.

Виконавчий Комітет Центральної Ради НПЕУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *