Профспілка звернулась до центральних органів виконавчої влади


Незалежна галузева професійна спілка енергетиків України звернулась до Ради національної безпеки і оборони України, Кабінету міністрів України, Міністерства енергетики України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з проханням про термінове врегулювання питання зростання заборгованості між учасниками ринку електричної енергії.
У зверненні наголошується на вкрай низькому рівні розрахунків між учасниками ринку електричної енергії, чим спричинено утворення критичного фінансового стану у переважної більшості Операторів систем розподілу, виникненню заборгованості із виплати заробітної плати трудовим колективам цих підприємств.

Профспілка зазначає, що причиною виникнення масштабної фінансової кризи Операторів систем розподілу (далі – ОСР) стало систематичне не виконання Постачальниками універсальних послуг (далі – ПУП) своїх зобов’язань перед ОСР, щодо проведення розрахунків за надані послуги з розподілу електричної енергії.
При цьому, Постачальники універсальних послуг також зіткнулися з низкою значних об’єктивних та суб’єктивних проблем, які створили в цих компаніях тотальний дефіцит обігового капіталу та унеможливили належні розрахунки з іншими учасниками ринку.
З початком військової агресії була введена заборона відключення певних категорій споживачів, на ПУП були покладені додаткові обов’язки з постачання електроенергії споживачам, що втратили постачальника, припинив функціонування механізм покладання спеціальних обов’язків в частині розрахунків з ПУП за надані послуги із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів, відбулося безпрецедентне зростання вартості банківських кредитних ресурсів, значно знизилась платоспроможність споживачів, тощо. В таких надскладних умовах ПУП продовжують постачати електроенергію споживачам та намагаються зберегти фінансову стійкість.
Однак, у зв’язку з недотриманням належних розрахунків ДП «Гарантований покупець» з Постачальниками універсальних послуг, самі постачальники не отримують своєчасну оплату за надані послуги, не мають можливості здійснювати належні розрахунки з регіональними ОСР, і ця заборгованість продовжує стрімко зростати.
Загальна заборгованість ДП «Гарантований покупець» перед Постачальниками універсальних послуг за механізмом ПСО по Україні станом на 01.02.2023 року складає 26,8 млрд грн і невпинно зростає.
Як наслідок, переважна більшість ОСР мають критичну недостатність коштів на власних рахунках, через що не можуть проводити закупівлі палива, матеріалів, обладнання, сплачувати податки та збори. Припинено належне фінансування схвалених інвестиційних програм, поточних ремонтних робот, призупинені розрахунки за надані послуги з передачі електричної енергії та диспетчеризації з ПрАТ «НЕК Укренерго», вже мають місце затримки із виплати заробітної плати працівникам ОСР.
В таких умовах, органи управління ОСР вимушені вдаватися до кардинальних рішень, таких як зупинення дії окремих положень колективних договорів підприємств. В багатьох підприємствах запроваджуються істотні зміни умов праці: зменшується рівень оплати праці; запроваджується скорочення робочого часу; працівники переводяться у режим простою; запроваджується призупинення дії трудових договорів з працівниками. Як наслідок, ОСР не мають можливості належно здійснювати ліцензовану діяльність.
На переконання Профспілки, зазначена проблема має системний характер, потребує оперативного міжвідомчого врегулювання за участі центральних органів виконавчої влади, НКРЕКП та інших суб’єктів ринку електричної енергії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *