Профспілка реагує на виклики війни

24-25 січня 2023 року у смт Верховина відбулося виїзне засідання Центральної Ради НПЕУ.
Під час засідання було розглянуто та обговорено низку нагальних питань.
Керівники первинних профспілкових організацій доповіли про основні проблеми соціально-економічної сфери підприємств – Операторів систем розподілу, які спостерігаються на початку 2023 року.
Було констатовано, що в умовах російської військової агресії проти України втрати для економіки України продовжують зростати, а падіння ВВП на кінець 2022 року, за оцінками, становило понад 30%. Занепад усіх галузей економіки на тлі постійного ракетного терору проти енергетичної інфраструктури на всій території України вкрай негативно впливають на виробничу діяльність обласних Операторів систем розподілу, а також на економічний стан цих підприємств.
Постійної підтримки з боку Профспілки потребують працівники підприємств на лінії зіткнення з агресором, в тому числі через масштабні руйнування житла та отримання поранень внаслідок ворожих обстрілів.
Члени Центральної Ради НПЕУ констатували, що в умовах дії Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» можливості профспілок значно звужені.
Голова Профспілки Сергій Лісін зазначив, що в умовах воєнного стану Профспілка має гідно представляти інтереси своїх членів та подвоїти зусилля у захисті прав членів профспілки. «Ми маємо не допускати порушень трудових прав працівників, здійснювати належний громадський контроль за дотриманням положень чинного законодавства», – зазначив він.
На жаль, згідно цього закону, за ініціативою роботодавця на період воєнного стану зупинена дія окремих положень колективних договорів на підприємствах.
У період дії воєнного стану на багатьох підприємствах змінилися істотні умови праці та наявні зміни умов оплати праці, запроваджується скорочення робочого часу, переведення працівників у режим простою, а також запроваджено призупинення трудових договорів.
В таких реаліях для всебічної допомоги працівникам, потрібен ефективний діалог та узгодження спільних заходів профспілкових органів та органів управління підприємств.
На жаль, з 01 січня 2023 року не відбулось підвищення витрат на оплату праці в тарифах на розподіл електричної енергії для ПАТ «Запоріжжяобленерго» та АТ «Херсонобленерго». Центральною Радою Профспілки було прийняте рішення направити звернення до Кабінету Міністрів України та НКРЕКП щодо забезпечення перегляду статті «Витрати на оплату праці» в структурі тарифів для цих компаній починаючи з другого кварталу поточного року.
Голова НПЕУ Сергій Лісін доповів про основні проблемні питання, які перебувають на розгляді Спільного представницького органу всеукраїнських профспілок та розробку нових законопроектів, які стосуються прав та інтересів працівників. Так, за дорученням уряду, до 1 квітня 2023 року, Мінекономіки має розробити проект нового «Трудового кодексу» який має прийти на заміну «Кодексу законів про працю». Також спільно з профспілками зараз триває розробка оновленого законопроекту «Про порядок вирішення колективних трудових спорів» в частині спрощення процедури проведення страйку.
Також під час засідання були розглянуті питання, які виникли внаслідок набуття чинності оновленої редакції Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якою було внесені зміни до розрахунку і призначення допомог за лікарняними. Колеги поділилися досвідом щодо роботи комісій з соціального страхування на підприємствах та призначення допомоги за лікарняними.
Окрема увага була приділена питанням допомоги Збройним Силам України, адже наші воїни дбають про Україну, й ми мусимо подбати про наших захисників. Колеги поділилися досвідом та корисними ініціативами щодо підтримки ЗСУ, мобілізованих працівників підприємств, допомоги пораненим працівникам, допомоги сім’ям загиблих воїнів.
За підсумками засідання, Голова НПЕУ зазначив, що Профспілка не має втрачати дієвість, мусить опікуватись колективами підприємств, належно реагувати на проблеми кожного працівника, коли потрібен захист та допомога.
Слава Україні!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *