Відбулось засідання ЦР НПЕУ


9 серпня 2022 року відбулось засідання Центральної Ради НПЕУ.
В ході засідання членами Центральної Ради – керівниками профспілкових комітетів обласних енергорозподільчих компаній – було розглянуто та обговорено низку питань.
Голова Профспілки Сергій Лісін зазначив, що напередодні засідання членам ЦР НПЕУ була направлена інформація, опрацьована Спільним представницьким органом об’єднань профспілок щодо законопроєктів, які внесені у Верховну Раду України народними депутатами та Урядом України, які суттєво зачіпають права та інтереси працівників та профспілок, для ознайомлення та використання в роботі.

Також він повідомив про погоджене сторонами соціального діалогу та Національною службою посередництва і примирення рішення про продовження терміну дії свідоцтв щодо відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців на період дії воєнного стану.
Всі учасники засідання доповіли інформацію щодо особливостей роботи своїх підприємств в умовах воєнного стану, змін умов праці, робочого часу, оплати праці тощо.
Членами ЦР НПЕУ було зазначено про суттєве погіршення економічного стану енергетичних підприємств принесеного війною. З початку бойових дій поступово скорочується як споживання електричної енергії промисловістю та домогосподарствами, так і знижуються обсяги платежів за спожиту електричну енергію. Майже в усіх компаніях є пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури, на відновлення якої також відволікаються значні кошти.
Ці фактори відбиваються і на питаннях оплати праці на підприємствах. В багатьох енергокомпаніях запроваджується скорочений робочий час і не повний робочий тиждень, багато енергокомпаній припинили перераховувати кошти первинним профспілковим організаціям, не зважаючи на те, що ці кошти передбачені структурою тарифу на розподіл електричної енергії.
Складною є ситуація у прифронтових областях. У Харківській області 8 районів перебувають в окупації, у Луганській області – 99% території, важкою залишається ситуація у Херсонській та Миколаївській областях. Багатьом енергетикам, які змушені були виїхати з окупованих територій на захід країни, надається всебічна допомога колегами-енергетиками та профспілковими організаціями НПЕУ. Як приклад, лише у ПрАТ «Львівобленерго» працевлаштовані 44 енергетика з інших енергокомпаній, які отримають від Товариства матеріальну допомогу та допомогу своїм сім’ям.
Профспілковими організаціями НПЕУ енергокомпаній, які проваджують свою діяльність у прифронтових та деокупованих районах областей України, надається матеріальна допомога членам Профспілки на потреби відновлення зруйнованого або пошкодженого житла.
У ході засідання, особлива увага була приділена питанням всебічної підтримки мобілізованих працівників підприємств та членів їхніх родин. З кожного підприємства до лав ЗСУ та інших силових структур мобілізовані від 100 до понад 200 працівників. Усім мобілізованим надається уся можлива підтримка та допомога як з боку енергокомпаній так і з боку профспілкових організацій підприємств.
На жаль, на війні вже є загиблі та є зниклі без вісті воїни-енергетики, багато поранених наших колег. Сім’ям загиблих та поранених працівників підприємствами та обласними профспілковими організаціями НПЕУ виплачується матеріальна допомога, під опікою профспілкових організацій перебувають поранені працівники, які проходять лікування у військових медичних закладах. Значна фінансова допомога надається Профспілкою і самим військовим шпиталям.
Як зазначили керівники організаційних ланок НПЕУ, волонтерський рух не згасає. За ініціативи профспілкових організацій проводяться різноманітні благодійні культурні та спортивні заходи, а усі виручені кошти направляються на потреби Збройних Сил України.
В ході засідання колеги також обговорили шляхи подальшої координації спільних зусиль організаційних ланок НПЕУ, взаємної підтримки та допомоги для наближення перемоги. Слава ЗСУ! Слава Україні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *