Проспiлка звернулася до найвищого керiвництва держави

30 серпня 2021 року Профспілкою були направлені звернення до Президента України а також до Прем’єр-Міністра України з проханням про їх сприяння у забезпеченні надійного соціального захисту працівників енергетичної галузі та забезпечення належного рівня оплати праці.
У зверненнях зазначено, що нормативний рівень середньої заробітної плати для Операторів систем розподілу (ОСР) має співвідноситись до рівня середньої заробітної плати в промисловості України з коефіцієнтом 1,25 проте таке співвідношення наразі не дотримується.

Під час затвердження НКРЕКП тарифів на розподіл електричної енергії на 2021 рік, витрати на оплату праці ОСР були розраховані із застосуванням зменшуючого коефіцієнту «β», який на 2021 рік був встановлений на рівні β = 0,25 а збільшення заробітної плати становило лише чверть від розрахункової величини визначеної законодавством.
Як наслідок, витрати на оплату праці для ОСР були збільшені лише на 8% відносно 2020 року.
При цьому, станом на липень 2021 року середня заробітна плата в промисловості України зросла на 15,9%, а в цілому по економіці на 21,5% відносно липня 2020 року.
З метою відновлення порушеної соціальної справедливості, у профспілкових зверненнях до Прем’єр-Міністра України та Президента України наголошено на необхідності забезпечення перегляду НКРЕКП статті «Витрати на оплату праці» тарифів на розподіл електричної енергії з IV кварталу 2021 року, приведення рівня оплати праці Операторів систем розподілу до нормативної величини, а також розрахунку статті «Витрати на оплату праці» тарифів на розподіл електричної енергії на 2022 рік без застосування зменшуючого коефіцієнту.
За даними Урядового контактного центру, звернення Профспілки було перенаправлено до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
Офісом Президента України листом від 23.09.2021 р. також повідомлено, що звернення Профспілки скеровано до НКРЕКП з проханням розгляду та інформуванням про результати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *