Тривають вiдкритi обговорення тарифiв на 2021 рiк

Первинні профспілкові організації Незалежної галузевої професійної спілки енергетиків України енергокомпаній – Операторів систем розподілу (ОСР) та Постачальників універсальних послуг (ПУП) беруть активну участь у відкритих обговореннях (відкритих слуханнях) на місцях з питань встановлення тарифів на послуги з розподілу та постачання електричної енергії на 2022 рік.
Участь Профспілки у відкритих обговореннях має за мету відстоювання позиції трудових колективів підприємств та відображення цієї позиції у протоколах відкритих обговорень, які будуть направлені для подальшого опрацювання в НКРЕКП.
Профспілка зазначає, що під час затвердження НКРЕКП тарифів на розподіл електричної енергії на поточний рік, витрати на оплату праці в тарифах для ОСР були розраховані із застосуванням зменшуючого коефіцієнту «β», внаслідок чого збільшення витрат на оплату праці трудових колективів становило лише чверть від необхідної нормативної величини.
Так, витрати на оплату праці для ОСР у 2021 році були збільшені лише на 8% відносно 2020 року, що навіть менше очікуваного рівня інфляції, який відповідно до Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2021-2023 роки (затвердженого Постановою КМУ №671 від 29.07.2020), встановлено на рівні 8,1%.
При цьому, за даними Держстату, станом на липень 2021 року середня заробітна плата в промисловості України вже зросла на 15,9%, а в цілому по економіці України на 21,5% відносно липня 2020 року.
Тож Профспілка наполягає на тому, що витрати на оплату праці для ОСР та ПУП у 2022 році мають забезпечити відновлення порушеної соціальної справедливості, компенсувати трудовим колективам недоотримані кошти за оплату праці у 2021 році та досягти нормативно визначеного рівня середньої заробітної плати для ОСР відносно рівня середньої заробітної плати в промисловості України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *