Профспiлка звернулась до найвищих високопосадовцiв держави

Незалежна галузева професійна спілка енергетиків України направила звернення на адреси Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови НКРЕКП з проханням до високопосадовців втрутитись у ситуацію, яка розгортається навколо ринку електричної енергії й загрожує масштабними негативними наслідками всій об’єднаній енергетичній системі держави.
Суть звернення полягає в тому, що проектом постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до «Положення про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення суспільних інтересів в процесі функціонування ринку електричної енергії» (далі – Положення ПСО), передбачається покладання на Операторів систем розподілу (далі – ОСР) додаткових фінансових зобов’язань, які не передбачені чинною структурою тарифів на послуги з розподілу електричної енергії.
Відповідно до Проекту постанови Кабінету Міністрів України Оператори систем розподілу мають компенсувати на адресу постачальників універсальних послуг частину вартості електроенергії, яка визначається як різниця між економічно обґрунтованою ціною та пільговою ціною для населення.
Проектом урядової постанови визначається покладання спеціальних обов’язків на ОСР, при цьому не передбачається джерел та механізму покриття витрат ОСР на виконання таких обов’язків, а у структурі тарифів на розподіл електричної енергії такі джерела відсутні.
На думку Профспілки, схвалення цього проекту постанови не вирішить фінансові проблеми на ринку електричної енергії, натомість паралізує діяльність операторів систем розподілу а також інших суб’єктів енергоринку, що ставить під загрозу не тільки готовність до проходження осінньо-зимового періоду 2021-2022 років, але й стале функціонування всієї об’єднаної енергетичної системи України.
Слід зазначити, що структура тарифів на послуги з розподілу електричної енергії має вичерпну структуру, а схваленню тарифів та їх складових витрат передують складні та тривалі процедури, обговорення та розрахунки.
Зважаючи на те, що найбільшу питому вагу тарифів на послуги з розподілу електричної енергії має стаття «витрати на оплату праці», покладання на ОСР значних додаткових фінансових зобов’язань спричинить погіршення умов оплати праці, виникнення заборгованості по заробітній платі з подальшим вимушеним скороченням персоналу. Крім того, власниками підприємств ОСР не зможуть виконуватись взяті на себе зобов’язання відповідно до положень укладених Генеральної та галузевих угод, а також колективних договорів підприємств, що спричинить виникнення колективних трудових спорів та конфліктів.
Даний проект постанови також унеможливить подальше виконання схвалених інвестиційних програм, спричинить призупинення вже розпочатих інвестиційних проектів та накладання штрафних санкцій на ОСР в подальшому.
Схвалення цього проекту постанови порушить щоденну кропітку роботу трудових колективів ОСР у відновленні та розвитку мережевого господарства для надійного забезпечення споживачів електричною енергією.
Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» в рішенні Кабінету Міністрів України про покладання спеціальних обов’язків мають визначатися джерела фінансування та порядок визначення компенсації, яка надається учасникам ринку, на яких покладаються спеціальні обов’язки.
Впевнені, що вирішення фінансових проблем на ринку електричної енергії в частині забезпечення ефективного механізму ПСО має забезпечуватись виключно в рамках діючого законодавства, а не шляхом фінансових маніпуляцій.
Профспілка просить високопосадовців втрутитися в ситуацію, яка складається на ринку електричної енергії в частині недопущення покладання на Операторів систем розподілу додаткових фінансових зобов’язань, та їх участі у моделі покладання спеціальних обов’язків, які не передбачені чинною структурою тарифів на послуги з розподілу електричної енергії та законодавством України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *