НКРЕКП ГОТОВА ДО ПРОДОВЖЕННЯ СПІВПРАЦІ


Відповідно до рішення Центральної Ради НПЕУ від 11 грудня, Голова Профспілки Валерій Погорілий звернувся до НКРЕКП з ініціативою проведення спільної наради за участі членів Комісії та представників Центральної Ради НПЕУ.
Така нарада у форматі відео-конференції відбулась 18 грудня 2020 року. В нараді взяли участь члени НКРЕКП Дмитро Коваленко та Руслан Кайдаш, а від Профспілки – Голова НПЕУ Валерій Погорілий та голови профспілкових комітетів операторів систем розподілу АТ «Прикарпаттяобленерго» Ольга Тишко, ПрАТ «Кіровоградобленерго» Андрій Жиленко та ДТЕК Одеські Електромережі Ірина Осадча.

Голова Профспілки зазначив, що для переважної більшості енергорозподільчих компаній, збільшення витрат на оплату праці у наступному році на 8% буде меншим, ніж прогнозний рівень інфляції. Валерій Погорілий звернувся до членів Комісії з проханням прокоментувати рішення НКРЕКП щодо незадовільного збільшення фондів оплати праці для енергорозподільчих компаній відносно раніше схвалених проектів, а також щодо подальшого бачення Комісії можливості підвищення фондів оплати праці енергетикам на протязі наступного року, адже наявність зменшуючого коефіцієнту «бета» є підставою для перегляду Комісією фондів оплати праці на протязі року.
Як зазначив член НКРЕКП Руслан Кайдаш, Комісія завжди приділяє велику увагу питанню підвищення рівня оплати праці для трудових колективів електроенергетичної галузі.
Водночас, після переходу 25 енергорозподільчих компаній на стимулюючу методологію регулювання тарифів, тарифи на послуги з розподілу електроенергії для 2 класу напруги зростуть до 40%. Тож, додаткове зростання тарифів призведе до зменшення рівня розрахунку споживачів, особливо в умовах карантинних обмежень в країні.
«Порівнявши рівень заробітної плати в енергорозподільчих компаніях, інших підприємствах енергетичної галузі, а також газорозподільчих компаній, тепло- та водопостачальних компаній, було прийнято рішення зважено підійти до цього питання для уникнення проблем, адже різке збільшення цін та тарифів буде непосильним для більшості споживачів, – наголосив Руслан Кайдаш. – Тому, з метою недопущення кризи неплатежів та зростання заборгованості за надані послуги споживачам, було прийняте рішення про максимально збалансоване підвищення тарифів».
Член Комісії Дмитро Коваленко додав, що зменшуючий коефіцієнт «бета» (який був застосований Комісією під час розрахунків витрат на оплату праці ліцензіатів) в сучасних умовах – це «коефіцієнт форс-мажорних обставин». «Зараз ми знаходимось не в стандартних обставинах. По-перше – це наявні карантинні обмеження в країні. По-друге – запровадження стимулюючого регулювання тарифів для операторів систем розподілу. Тому встановлення коефіцієнту «бета» на рівні 0,25 було екстреною мірою, і Комісія прийняла зважене рішення», – сказав Дмитро Коваленко. Він також зазначив, що в Комісії розуміють завдання Профспілки, відповідальність перед трудовими колективами та запропонував Профспілці сформувати та запропонувати план подальших спільних дій.
Голови первинних профспілкових організацій НПЕУ Ольга Тишко, Ірина Осадча та Андрій Жиленко висловили спільну позицію та зазначили про незадовільний рівень збільшення витрат на оплату праці у структурі тарифів на наступний рік. «Індикатором задовільної заробітної плати на підприємствах енергетики є наявність вакантних посад, при цьому до нас на роботу не влаштовуються готові фахівці, а для їхньої підготовки потрібно до п’яти років навчання. А якщо наша заробітна плата не є конкурентною, досвідчених фахівців легко переманюють, в тому числі за кордон, цілими бригадами», – зазначила Голова ППО НПЕУ АТ «Прикарпаттяобленерго» Ольга Тишко.
Завершуючи зустріч, Дмитро Коваленко подякував представникам Профспілки за плідну дискусію та висловив сподівання, що компанії зможуть знайти резерви для втримання трудових колективів, адже отримали новий механізм формування тарифів. Він також висловив впевненість що після стабілізації ситуації та повернення до звичайних умов роботи, буде поновлена робота щодо приведення коефіцієнта «бета» до рівня «одиниця», тобто його нівелювання.
Руслан Кайдаш зазначив, що члени Комісії готові до взаємодії та подальшої планової роботи, а також висловив розуміння того, що мають бути здійснені подальші кроки. «Розпочинаємо наступний рік, виходячи з вже прийнятих рішень, та готові до конструктивної дискусії, подальшого корегування тарифів та збільшення фондів оплати праці з огляду на те, як буде розвиватись ситуація», – наголосив він.
Представники Профспілки подякували членам Комісії за проведену конструктивну зустріч, висловили сподівання на краще та привітали колег з наступаючим Днем енергетика та новорічними святами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *