Представники Профспілки обговорили зміни до Порядку визначення витрат на оплату праці в НКРЕКП

12 листопада 2019 року в НКРЕКП відбулась робоча зустріч членів Комісії з представниками НПЕУ для обговорення ключових питань щодо внесення змін до Постанови НКРЕКП від 26.10.2015 № 2645 «Про затвердження Порядку визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на розподіл електричної енергії (передачу електричної енергії місцевими (локальними) електромережами), постачання електричної енергії за регульованим тарифом, передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами, виробництво теплової та виробництво електричної енергії», від 26.10.2015 № 2645.

В нараді взяли участь члени НКРЕКП Дмитро Коваленко та Руслан Кайдаш, а Профспілку представляли Голова НПЕУ Валерій Погорілий та його заступник Сергій Лісін.

Як вже зазначалося, під час схвалення проекту Постанови (на засіданні НКРЕКП 11 жовтня 2019 року), Голова Профспілки Валерій Погорілий у своєму виступі наполягав на тому, що після внесення змін до «Порядку визначення витрат на оплату праці» не має погіршитися соціально-економічне становище працівників підприємств галузі, у порівнянні з чинною редакцією Порядку.

11 листопада сплив термін надання зауважень та пропозицій до проекту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 26 жовтня 2015 року № 2645».

Центральна Рада НПЕУ, а також членські організації Профспілки направили до НКРЕКП свої принципові зауваження та пропозиції (детально про це читайте за посиланням http://npeu.com.ua/2019/11/13/regulyator-zm%D1%96nyu%D1%94-poryadok-viznachennya/).

У ході дискусії, члени Комісії зазначили, що докорінна зміна формули розрахунку витрат на оплату праці, яку запропонувала Профспілка, не є прийнятною, оскільки аналогічна формула запроваджується для ліцензіатів з розподілу та постачання природного газу, та є уніфікованою. Водночас, Комісія пішла на зустріч Профспілці, та проводить розрахунки тарифів на 2020 рік з максимальним наближенням кінцевого результату до Профспілкової формули.

А саме, для ліцензіатів з розподілу та постачання електричної енергії фонди оплати праці у відповідних тарифах на 2020 рік заплановано збільшити на 32-34% шляхом встановлення «зменшуючого» коефіцієнту β=0,6. Крім того, Комісія докладатиме подальших зусиль щодо приведення цього коефіцієнту до рівня «одиниці» протягом трьох наступних переглядів тарифів, тобто його нівелювання.

Остаточна редакція формулювань змін до Порядку відбудеться на відкритих слуханнях в НКРЕКП, яке має відбутися до кінця 2019 року, в якому представники НПЕУ братимуть участь. Водночас, Профспілка вважає досягнуті домовленості прийнятним компромісом, що відповідає інтересам трудових колективів підприємств електроенергетичної галузі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *