Обласна профспілкова організація НПЕУ ПАТ “Запоріжжяобленерго” провела мітінг під будівлею Обласної Ради

“Не допустимо енергетичного колапсу”, “НКРЕКУ зменши вовчий апетит”, “Кабмін поверни борги”, – з такими плакатами вийшли працівники ПАТ “Запоріжжяобленерго” на мітінг 21 березня 2018 під стіни Запорізької Обласної Ради.

ПАТ “Запоріжжяобленерго” має борг перед доведеними до відчаю своїми працівниками у сумі 237 млн.​​грн. Через п’ятимісячну заборгованість з обленерго звільнилося близько 2000 співробітників, або 25% від всього штатного складу персоналу. Крім того, через відсутність обігових коштів в енергокомпанії фактично паралізована виробнича діяльність.

Протестну акцію енергетиків підтримали і представники малого і середнього бізнесу через споріднену проблему, яка виникла внаслідок бездіяльності обласної енергопостачальної компанії. За їхніми словами, через те, що обленерго не реєструє податкові накладні, усі підприємства області щомісяця втрачають 20% (від суми сплати за електроенергію) оборотних коштів. Підприємці кажуть, що якщо в Києві не почують Запоріжжя, то на мітинг вийдуть не тільки енергетики, але і тисячі співробітників підприємств Запорізької області.

З протестувальниками зустрівся голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль, який повідомив, що знає про ситуацію яка склалася у ПАТ “Запоріжжяобленерго”, проте вирішення питання лежить поза сферою повноважень облдержадміністрації. Він додав, що надіслав понад 48 листів-звернень до центральних органів влади щодо ситуації, що склалась на «Запоріжжяобленерго». Також посадовець повідомив, що наступного тижня, 29 березня очікується приїзд в область Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, та запропонував протестувальникам створити спільний комітет для проведення переговорів з прем’єром.

Пізніше в будівлі Запорізької обласної ради представники облдержадміністрації, підприємців та Голова обласної профспілкової організації НПЕУ ПАТ “Запоріжжяобленерго” Олена Ковальчук провели спільну прес-конференцію. На ній було доведено до громадськості суть проблеми та озвучено відкрите звернення до Адміністрації Президента України та Кабінету Міністрів України. Мета звернення – «невідкладно вирішити штучно створену ситуацію, яка склалася в Запорізькій області».

За словами Олени Сергіївни, проблеми на підприємстві почалися ще з 2015 року, з моменту введення НКРЕКП так званого “нульового” алгоритму. Діяльність компанії регулюється таким чином, що на рахунки компанії не надходять кошти споживачів електроенергії, а відтак – не залишається грошей ані для виплати зарплати, ані для ведення ліцензійної діяльності.

На сьогодні через невиплату зарплати звільнилося 25% співробітників – більше 2 тисяч осіб. Як повідомлялося, решта працівників “Запоріжжяобленерго” загрожують звільнитися, якщо їм не дадуть зарплату.

За повідомленням Голови Запорізької ОДА, 29 березня з робочим візитом Запоріжжя відвідає Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. До зустрічі з високопосадовцем Профспілковий комітет ПАТ “Запоріжжяобленерго” підготував відповідне звернення та план здійснення послідовних невідкладних заходів, реалізація яких дозволить у найкоротший термін розв’язати надзвичайну ситуацію у Товаристві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *