Профспілка просить Президента якнайшвидше призначити на посади нових членів НКРЕКП

Профспілкою направлено звернення до Президента України з проханням про термінове призначення нових членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Зокрема, у зверненні зазначається, що енергетична галузь потерпає від надскладного стану, що утворився у соціальній сфері підприємств енергетики через те що регулятором не приймаються жодних колегіальних рішень.

Як відомо, через закінчення терміну повноважень двох членів НКРЕКП, з 26.03.2018 року Комісія втратила кворум.

Серед першочергових рішень, які потребують врегулювання, на думку НПЕУ є:

– погашення безпрецедентної заборгованості із виплати заробітної плати трудовому колективу ПАТ «Запоріжжяобленерго» за 9 місяців у сумі понад 260 млн.грн., що є самою великою сумою заборгованості серед усіх підприємств України;

– необхідність встановлення регулятором щомісячних алгоритмів перерахування коштів, адже деякі енергорозподільчі компанії вже другий місяць поспіль не отримують коштів на свої поточні рахунки, чим вже створено передумову виникнення заборгованості із виплати заробітної плати їхнім працівникам у найближчий час.

Одним із головних питань, що потребує врегулювання у найкоротший термін, є наднизький рівень заробітної плати, який встановлений НКРЕКП на весь 2018 рік.

Нагадаємо, що регулятором встановлено статтю витрат «фонд оплати праці» тарифів на розподіл та постачання електроенергії, виходячи з рівня середньомісячної заробітної плати одного працівника на рівні 8285 грн.

Профспілка звертає увагу на те, що за даними Держстату України рівень середньої заробітної плати в промисловості України у березні 2018 року становив 9274 грн., що вже фактично на 1000 гривень більше, ніж в енергорозподільчих компаніях.

У зверненні наголошується, що через штучно недооцінену працю енергетиків, галузь стрімкими темпами втрачає висококваліфікованих працівників, які масово звільняються, працевлаштовуючись на інших підприємствах, переважно за кордоном України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *