У Києві відбулося засідання Центральної Ради НПЕУ

15 березня 2018 року у м.Києві відбулося засідання Центральної Ради Профспілки за участі членів Центральної Ради – Голів обласних профспілкових організацій НПЕУ енергопостачальних компаній.

На порядку денному були розглянуті питання щодо:
– реалізації підвищення рівня заробітної плати в енергопостачальних компаніях з початку 2018 року внаслідок збільшення статті витрат «фонд оплати праці» тарифів на розподіл та постачання електричної енергії з 01.02.2018 року;
– ініціювання Профспілкою проведення відкритих слухань на місцях та в НКРЕКП для громадського обговорення проектів рішень Комісії з питання необхідності змін тарифів на розподіл та постачання електричної енергії за регульованим тарифом у 2018 році в частині збільшення складової витрат тарифів «фонд оплати праці» із застосуванням у розрахунках витрат на оплату праці ліцензіатів (відповідно до Постанови НКРЕКП №2645 від 26.10.2015 року) коефіцієнту β = 1;
– дій Профспілки, спрямованих на погашення заборгованості із виплати заробітної плати у ПАТ «Запоріжжяобленерго» та вирішення системної кризи у ТОВ «ЛЕО»;
– реорганізацію структури організаційних ланок Профспілки під час розділення обласних енергопостачальних компаній з 2019 року на дві незалежні компанії: оператора мережі та постачальника електроенергії відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії»;
– підсумки роботи Професійного пенсійного фонду НПЕУ у 2017 році.

Заслухавши та обговоривши питання щодо підвищення рівня заробітної плати в енергопостачальних компаніях з початку 2018 року членами Центральної Ради Профспілки було визначено наступне.
Для енергопостачальних компаній рівень середньої заробітної плати на весь 2018 рік був підвищений НКРЕКП з 01.02.2018 лише на 15-17% відносно попереднього року – до рівня близько 8200 грн., що фактично дорівнює досягнутому рівню середньої заробітної плати в промисловості України у листопаді 2017 року.
Збільшення статті витрат «Фонд оплати праці» в енергопостачальних компаніях відбулося шляхом підвищення посадових окладів працівників а також премій, при цьому у більшості компаній, для робітничих професій підвищення заробітної плати (у відсотках) було більшим ніж для працівників керівного складу.
Проте встановлений НКРЕКП рівень середньої заробітної плати для енергопостачальних компаній на 2018 рік є неприйнятним та загрожує повною втратою кваліфікованого персоналу та спроможністю енергопостачальними компаніями виконувати свої зобов’язання перед споживачами електроенергії.
Починаючи з 2017 року державним регулятором не забезпечується законодавчо встановлена норма співвідношення рівня середньої заробітної плати в енергопостачальних компаніях з коефіцієнтом 1,25 до рівня середньої заробітної плати в промисловості України відповідно до «Порядку визначення витрат на оплату праці» затвердженого Постановою НКРЕКП №2645 від 26.10.2015 року (далі – Порядок).
Так, з 01.01.2017 року середня заробітна плата в енергопостачальних компаніях відносно 2016 року була збільшена в тарифах на передачу та розподілення електроенергії лише на 9,6% та була незмінною протягом всього 2017 року на рівні 6910 грн. (в компаніях, фонди оплати праці для яких розраховуються виходячи з рівня середньої заробітної плати штатних працівників в промисловості України).
За цей час в промисловості України рівень середньої заробітної плати збільшився на 27,5% (з 6524 грн. у січні 2017 року до 8318 грн. у січні 2018 року), що вдвічі перевищує індекс інфляції за 2017 рік. При цьому рівень середньої заробітної плати в промисловості України починаючи з березня 2017 року почав перевищувати рівень оплати праці в обласних енергопостачальних компаніях, що не відповідає вимогам нормативних документів самої НКРЕКП щодо формування фондів оплати праці для енергопостачальних компаній.
Враховуючи критичний стан рівня оплати праці ліцензіатів, надзвичайну плинність кадрів, безпрецедентно високий відсоток незаповнених вакансій, що ставить під загрозу безпеку праці, а також надійне енергозабезпечення споживачів електроенергії, Центральною Радою НПЕУ були схвалені проекти відповідних рішень щодо плану подальших дій Профспілки та її членських організацій, обговорені та схвалені проекти звернень Центральної Ради до НКРЕКП, Наглядових Рад та органів управління енергопостачальних компаній.
Крім того, Центральною Радою НПЕУ, як Засновника «Професійного пенсійного фонду НПЕУ» було заслухано звіт директора Адміністратора «ППФ НПЕУ» Ольги Лучної про роботу Фонду у 2017 році та затверджено результати його роботи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *