НКРЕКП пропонує збільшити заробітну плату для ОСР у 2021 році на 11%. Профспілка не погоджується.

17 листопада 2021 року відбулося засідання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), під час якого були схвалені проєкти постанов Комісії про встановлення тарифів на послуги з розподілу електричної енергії, а також тарифів на послуги постачальників універсальних послуг на 2022 рік.
Як зазначено в обґрунтуванні до проектів постанов НКРЕКП, для енергорозподільчих компаній середнє зростання витрат на оплату праці в структурі тарифів наступного року закладається на рівні 11,11%. 

Під час обговорення цього питання в частині збільшення витрат на оплату праці, слово було надано Голові Незалежної галузевої професійної спілки енергетиків України Валерію Погорілому.
Голова НПЕУ зазначив, що неможливо розглядати питання формування тарифів на наступний рік без урахування витрат на оплату праці в тарифах року, що минає.
Валерій Валентинович нагадав, що у поточному році витрати на оплату праці для енергорозподільчих компаній були збільшені лише на 8%.
Проте, середньомісячне зростання середньої заробітної плати штатних працівників промислових підприємств в Україні за січень-вересень 2021 року становило 16,5%, а в цілому по економіці 21,5%.

«Збільшення рівня середньої зарплати в промисловості України цього року є вдвічі більшим, ніж в енергорозподільчих компаніях», – зазначив Валерій Погорілий. «Тобто, якщо ми зараз погоджуємося із запропонованим проектом постанови рівнем зростання середньої заробітної плати наступного року на 11%, ми продовжимо погіршувати соціально-економічний стан не тільки енергорозподільчих компаній, але й всієї електроенергетичної галузі», – додав він.

Голова НПЕУ запропонував Комісії компенсувати недоотримані кошти трудовими колективами Операторів систем розподілу у тарифах наступного року, та збільшити рівень середньої заробітної плати в тарифах на розподіл електричної енергії не менше ніж на 16,5% і закласти саме таку цифру до проекту постанови Комісії.
Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк зазначив, що хоча Профспілка й виступає за підвищення тарифу на розподіл, логіка такої пропозиції має рацію.
«Перед схваленням тарифів на розподіл на наступний рік ще відбудуться відкриті обговорення проекту тарифів, під час яких будуть заслухані думки та пропозиції усіх зацікавлених сторін, в тому числі представників промислових підприємств», – зазначив Голова НКРЕКП. У підсумку Комісією був схвалений проект постанови НКРЕКП у запропонованій редакції.
Для Постачальників універсальних послуг (ПУП), проектом тарифів на 2022 рік передбачено збільшення середньої заробітної плати на рівні близько 6%. Як зазначив член НКРЕКП Руслан Кайдаш, для ПУП на 2021 рік зростання витрат на оплату праці відбулось більшим, ніж для інших ліцензіатів електроенергетичної галузі. Тому у проекті тарифів наступного року й запропоновано компенсувати таку різницю, а остаточна величина зростання витрат на оплату праці для ПУП також буде визначена після проведення відкритих обговорень проектів тарифів в НКРЕКП.
(Трансляцію засідання НКРЕКП дивіться за посиланням https://youtu.be/W2AvKLJvBgI
Обговорення проєктів постанов Комісії про встановлення тарифів на послуги з розподілу електричної енергії та на послуги постачальників універсальних послуг з 10 години 26 хвилин. Фото з YouTube каналу НКРЕКП).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *