Вiдбулася робоча зустрiч керiвництва профсiлки з членами НКРЕКП

12 жовтня 2021 року в НКРЕКП відбулася робоча зустріч керівництва Профспілки з членами Комісії, відповідальними за напрямками регулювання у сфері електричної енергії з приводу обговорення питань щодо формування витрат на оплату праці в структурі тарифів на послуги з розподілу електричної енергії у 2022 році.


З боку Профспілки у нараді взяли участь Голова НПЕУ Валерій Погорілий, його заступник Сергій Лісін та член Центральної Ради НПЕУ – Голова ППО ДТЕК Київські Регіональні Електромережі Лариса Мошенець. З боку НКРЕКП у зустрічі взяли участь члени Комісії, Руслан Кайдаш та Дмитро Коваленко.
Голова Профспілки ознайомив зі статистичними даними за останні три роки щодо темпів зростання середньої заробітної плати в промисловості України та в структурі тарифів для Операторів систем розподілу. Зокрема він зазначив про те, що після переходу більшості ОСР на стимулюючу модель тарифоутворення з 2021 року, рівень оплати праці для ОСР так і не був приведений до нормативної величини.
Крім того він зазначив, що у поточному році темпи зростання середньої заробітної плати для ОСР вдвічі нижчі відносно темпів її росту в промисловості України. Висловлюючи позицію Профспілки, Валерій Валентинович закликав Комісію компенсувати трудовим колективам Операторів систем розподілу недоотримані кошти за оплату праці у 2021 році в тарифах наступного року, а також здійснити розрахунок статті «Витрати на оплату праці» тарифів на розподіл електричної енергії на 2022 рік без застосування зменшуючого коефіцієнту «β».
Голова Профспілки зазначив про те, що негативний досвід поточного року, коли збільшення витрат на оплату праці для ОСР відбулося лише на рівень інфляції, не відповідає ані інтересам трудових колективів, ані «Порядку визначення витрат на оплату праці», затвердженого Постановою НКРЕКП від 26.10.2015 р. №2645. Він наголосив, що відповідно до Порядку, формування витрат на оплату праці має враховувати не лише прогнозний індекс споживчих цін, а також прогнозний рівень зростання Середньомісячної заробітної плати працівників, (номінальної, скоригованої на індекс споживчих цін), а також привів попередні розрахунки, які були зроблені Профспілкою.
Руслан Кайдаш наголосив, що перегляд витрат на оплату праці в структурі тарифів для ОСР на поточний рік відбувався в складних умовах загальної зміни методології, та переходу більшості ОСР на стимулюючу модель регулювання тарифів. В таких умовах, зважаючи на збільшення витрат на оплату праці лише на 8%, загальні тарифи на послуги ОСР значно зросли відносно 2020 року.
Він зазначив, що в умовах стимулюючого тарифоутворення, коригування статей тарифів (крім витрат на оплату праці) для ОСР на наступний рік буде враховувати рівень інфляції, тому очікуване зростання тарифу не буде таким суттєвим у порівнянні з поточним роком. На його думку, це має надати можливість направити більше коштів на потреби збільшення витрат на оплату праці.
Дмитро Коваленко зазначив, що Комісія у своїх рішеннях дотримується балансу інтересів між усіма суб’єктами електроенергетичної галузі та споживачами електричної енергії, у тому числі не допускає стрімкого зростання цін на електроенергію для її кінцевих споживачів. Також під час розрахунку Комісія має враховувати рішення Кабінету міністрів України, зокрема стосовно встановленого тарифу на електроенергію для домогосподарств.
Він додав, що у тарифах для ОСР на 2022 рік крім витрат на оплату праці слід опрацювати й збалансувати інші статті структури тарифів, зокрема заплановані інвестиційні програми ліцензіатів.
Крім того він зазначив про стрімке подорожчання енергоносіїв у поточному році, що також матиме суттєвий вплив на вартість електричної енергії у майбутньому.
За його словами, Комісія також занепокоєна рівнем середньої заробітної плати, який встановлено для трудових колективів ОСР, має позицію щодо потреби її збільшення та докладатиме зусиль для збільшення витрат на оплату праці.
Валерій Погорілий зазначив, що витрати на оплату праці для ОСР не мають бути похідною від ситуації, яка утворилася на ринку електричної енергії. Він наголосив, що на думку Профспілки, витрати на утримання та обслуговування електромереж, а також витрати на оплату працю персоналу ОСР мають відповідати певним нормативним показникам та законодавчим актам, а складові вартості електричної енергії на вільному ринку мають формуватися та базуватися з урахуванням таких видатків на утримання та функціонування ОСР.
Члени НКРЕКП подякували представникам Профспілки за надані статистичні данні та проведені розрахунки витрат на оплату праці у наступному році.
Наприкінці зустрічі було визначено, що остаточні проекти тарифів для ОСР будуть опрацьовуватись з урахуванням усіх наведених Профспілкою факторів, а також зауважень та пропозицій, отриманих під час проведення відкритих слухань в НКРЕКП з цього приводу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *