Відрахування коштів первинним профспілковим організаціям будуть відокремлені у структурі тарифів на розподіл електричної енергії.

23 вересня 2020 року на засіданні НКРЕКП схвалено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії» (щодо змін до постанови НКРЕКП від 05 жовтня 2018 року № 1175). На даний час цей проект постанови оприлюднений на офіційному вебсайті НКРЕКП з метою одержання зауважень і пропозицій.
Як зазначено в обґрунтуванні до проекту цієї постанови, з метою коректного врахування в тарифах на послуги з розподілу електричної енергії (за умови переходу на стимулююче тарифоутворення) розміру складових операційних неконтрольованих витрат в тому числі – «відрахування коштів первинним профспілковим організаціям», пропонується удосконалити деякі положення Порядку, а саме пункт 5.9 глави 5 щодо визначення прогнозованих операційних неконтрольованих витрат.
Відповідно до цих змін, суми відрахувань коштів первинним профспілковим організаціям (що складає не менше ніж 0,3% від розміру фонду оплати праці ліцензіата) будуть розраховуватись щороку виходячи з розміру ФОП на кожен наступний рік, та прописуватись в структурі тарифу окремою строчкою, з відповідним звітуванням перед НКРЕКП про використання за призначенням цих коштів.
Новація цих змін полягає у наступному. У чинній редакції п.5.9 «Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії», затвердженого Постановою НКРЕКП від 05.10.2018 № 1175, суми відрахувань коштів первинним профспілковим організаціям включені до загального переліку Прогнозованих операційних неконтрольованих витрат з розподілу електричної енергії (а це також внески, податки, збори, плата за землю тощо). Відповідно, ліцензіат звітує перед НКРЕКП щодо використання суми цієї статті витрат тарифу загалом.
Крім того, після переходу ліцензіата на стимулююче регулювання, ця сума мала б фіксуватись один раз, та у довгостроковому періоді регулювання (5 років) індексуватись щороку лише на рівень інфляції, без прив’язки до фактичного рівня зростання фонду оплати праці у наступних роках.
Нагадаємо, що розмір фонду оплати праці після переходу ліцензіата на стимулююче регулювання, буде переглядатись (збільшуватись) щороку відповідно до «Порядку визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на розподіл електричної енергії (передачу електричної енергії місцевими (локальними) електромережами), постачання електричної енергії за регульованим тарифом, передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами, виробництво теплової та виробництво електричної енергії», затвердженого постановою НКРЕКП від 26 жовтня 2015 року № 2645.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *