Соціальний діалог в Україні хочуть перезавантажити

19 лютого 2020 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулися слухання на тему: «Сучасний стан українських профспілок. Потреба у перезавантаженні соціального/публічного діалогу».

Крім парламентарів, участь у заході взяли близько 200 учасників — представники міністерств, центральних органів виконавчої влади, профспілок та організацій роботодавців, громадських інституцій, наукових установ, ЗМІ, а також експерти Міжнародної організації праці.
Від Незалежної галузевої профспілки енергетиків України був присутній заступник голови НПЕУ Сергій Лісін.
Голова комітету Галина Третьякова зазначила, що соціальний і публічний діалог в Україні не вибудований, тож нині триває дискусія, про те який він буде.
Зокрема, чи буде перезавантажено чинний Закон України «Про соціальний діалог», чи писатиметься новий документ.

“У будь-якому разі, хоч би які були пропозиції щодо перебудови засад соціального діалогу, одним з основних його учасників є профспілкова сторона. Законодавство, яке сьогодні встановлює репрезентативність, не є досконалим”, — зауважила Г. Третьякова, додавши, що слухання організовано, щоб народні депутати — представники комітету визначилися: що далі буде із соціальним/публічним діалогом і профспілками.
Проте представники профспілок зазначили, що їхніми правками до проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (№ 2681) було знехтувано, а в проекті рекомендацій, які мають бути затверджені за підсумками слухань, наголошується, що Комітет соцполітики має прискорити підготовку законопроекту та його розгляд.

Про це під час виступу заявив голова Спільного представницького органу (СПО) та голова ФПУ Григорій Осовий.
За його словами, у своїх зауваженнях профспілки акцентували увагу, що низка положень законопроекту суперечить Конституції України, Конвенції Міжнародної організації праці, актам ООН з прав людини.
“Ми не отримали на сьогодні відповіді на ці застереження. Якщо ці речі визнаються, то, виходячи з мотивів нинішнього зібрання, треба визначити: якщо цей законопроект суперечить цим актам і порушує права людини, то він неможе бути винесений на розгляд Верховної Ради. У такому разі в рекомендаціях сьогоднішніх слухань треба було б записати, що законопроект повертається на доопрацювання”, — сказав Г. Осовий.
Він запропонував створити робочу групу для доопрацювання законопроекту №2681 за участю профспілок й з урахуванням їх пропозицій, щоб законопроект набув підтримки тих, кого він стосується.
У ході слухань виступили Народні депутати, представники різних профспілкових об’єднань, роботодавців, науковців які представляли свої точки зору на нинішній стан профспілкового руху в Україні та його можливі шляхи розвитку.
Загалом учасники заходу були цілком одностайні щодо того, що підготовка та розгляд законопроектів, які стосуються діяльності профспілок в Україні, повинні відбуватися у відкритому форматі із залученням широкого кола зацікавлених учасників.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *