Профспілкові справи. Прикарпаття


13 серпня у АТ «Прикарпаттяобленерго» відбулась робоча зустріч керівництва Товариства з представниками НПЕУ. У зустрічі взяли участь: голова Центральної Ради НПЕУ Сергій Лісін, Голова Правління Олександр Бубен, заступник ГП з адміністративної діяльності Микола Чернявський, директор з персоналу Ольга Осіпова, начальник відділу стратегічного планування Андрій Грабчук та голова профкому Первинна профспілкова організація НПЕУ АТ “Прикарпаттяобленерго” Ольга Тишко.
Під час наради були обговорені питання діяльності ОСР в умовах правового режиму воєнного стану, а також низка інших питань. Зокрема, діяльність Профспілки у співпраці з НКРЕКП з питань регулювання витрат на оплату праці за сучасних обставин.
Голова Правління Товариства Олександр Бубен зазначив, що усі Оператори Систем Розподілу функціонують у надзвичайно складних умовах, що спричинені війною в Україні. Разом з тим, у ході дискусії було визначено, що є нагальна потреба готуватись до життя в умовах після закінчення війни, на які ми всі дуже чекаємо. Були окреслені нагальні виклики щодо відновлення зруйнованої енергетичної інфраструктури та співпраці усіх ОСР для її відновлення, зокрема спільні зусилля усіх обласних енергокомпаній та залучення кращих фахівців на потреби відновлення зруйнованої енергетичної інфраструктури у найбільш постраждалих регіонах.

Директорка з персоналу Ольга Осіпова зазначила необхідність об’єднання зусиль, в тому числі з Профспілкою, для підготовки до залучення до роботи працівників, які вже повернулись та будуть повертатися з фронту до роботи на підприємствах, враховуючи аспекти адаптації та спеціальних умов праці для ветеранів війни.
У ході зустрічі були також обговорені питання адаптування чинної нормативної регуляторної політики під умови реалій сьогодення, і позиція Профспілки у питанні таких змін має принципову позицію. Фахівці АТ «Прикарпаттяобленерго» запропонували розглянути пропозицію зміни загальної методології відносно діючого стимулюючого регулювання тарифів для ОСР. Для орієнтиру було визначено до уваги моделі регулювання для ОСР у країнах східної Європи, зокрема, Болгарії, Румунії, Польщі, Угорщини та Словаччини.
Голова Профспілки Сергій Лісін зазначив, що перехід на стимулюючу методологію регулювання тарифів для ОСР тривав принаймні 15 років. Профспілка була весь час дотична до цього процесу та контролювала питання процесу формування фонду оплати праці кожного ОСР, питання належного зростання ФОП, а також питань відповідальності Регулятора та органів управління ОСР щодо використання ФОП за цільовим призначенням.
Олександр Бубен зазначив, що Україна тримає шлях до зміни регуляторної діяльності на європейські стандарти, які дозволяють компаніям функціонувати на порядки ефективніше, і цей шлях є невідворотним. Тому він запропонував запровадити ініціативу, якою буде передбачено координація зусиль Роботодавців, Профспілок та Регуляторних органів задля ефективного оновлення нормативних регуляторних актів.
Голова Профспілки Сергій Лісін запропонував об’єднати зусилля організацій роботодавців та асоціацій енергетичних підприємств за участі галузевих профспілок, напрацювати проєкти нормативних актів, які відповідатимуть європейським стандартам та влаштують і роботодавців, і Профспілку. «Після узгодженої пропозиції та напрацювання проєктів регуляторних актів, буде доцільно виносити таку ініціативу на розгляд НКРЕКП та громадського обговорення», – зазначив він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *